3 redenen om meer peulvruchten te eten
- Rijk aan eiwitten
Rode bonen, witte bonen, azuki- of mungbonen, groene, blonde of rode linzen, tuinbonen, flageolets, soja, groene erwten, kikkererwten of spliterwten - peulvruchten bevatten tussen 20% en 35% eiwitten en spelen een belangrijke rol in de voeding van sporters. Ze zijn arm aan vetten maar zijn echte bronnen van essentiële aminozuren, vezels, vitaminen en mineralen, en hebben een uitzonderlijke voedingswaarde.
- Een hulp bij gewichtsverlies
Rijk aan vezels en complexe koolhydraten zijn peulvruchten zeer voedzame levensmiddelen die snel verzadigen. Ze hebben een lage glycemische index en worden langzaam verteerd. Het resultaat: meer controle over de hoeveelheden, een sneller verzadigingsgevoel en minder snacken. Een studie in Canada heeft aangetoond dat een dagelijkse portie peulvruchten in zes weken tijd leidde tot een gewichtsverlies van 340g. Een klein maar significant verlies!
3. Toegankelijk en goedkoop
Om alle essentiële aminozuren binnen te krijgen, kunt u het beste peulvruchten combineren met granen (rijst, gierst, quinoa, spelt). Granen en peulvruchten, vroeger de basis van onze voeding, kunnen dierlijke eiwitten gemakkelijk vervangen en hebben het voordeel dat ze half zo duur zijn als vlees. Of ze nu in blik, gedroogd of los verkocht worden, ze zijn gemakkelijk verkrijgbaar (supermarkten, biologische winkels, markten). Hoewel ze weinig met pesticiden worden behandeld, kiest u bij voorkeur voor biologische producten.